środa, 26 września 2012

Kto nie lubi awokado?

Ja uwielbiam! Z awokado zwykle robie jedno - guacamole. Dla mnie to nie sos - dla mnie to normalny posiłek. Lubię gdy awokado nie jest do końca rozduszone, gdy ma większe kawałki, cudownie się to je. I przyrządzanie jest proste i przyjemne. Część zjadam widelcem, część na chlebie, pycha.
Jedyne co mnie zawsze przygnębia, to fakt że w sklepach zwykle awokado jest twarde i trzeba czekać i czekać.. A ja jestem niecierpliwa i zwykle zjadam takie ledwo zaczynające mięknąć. :)

Przepis:

1 awokado
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
szczypta soli
słodka papryka


Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyskrobać miąższ ze skórki. W miseczce rozdrobnić awokado -  ja to robię widelcem. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Dla ozdoby posypać papryką i gotowe.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam awokado! :))Często robię guacamole z różnymi dodatkami, idealnie pasuje do nachosów i krakersów :)) w klasycznej wersji podaje na grzankach z pomidorkiem, mniam! Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kocham awokado! muszę spróbować zrobić taką pastę bo brzmi kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, nie znam! :D awokado jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze że nigdy nie jadłam awokado. Twoja pasta tylko zachęca, aby go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń