wtorek, 20 listopada 2012

Zupa ogórkowa

Oj, dawno tu nie pisałam. Mało gotowałam, a już na pewno nie było to nic czym chciałam się chwalić ;) Jako jednak, że się przeziębiłam postanowiłam sobie zrobić pyszną, domową i zdrową zupkę. Taki lek na jesień :) Wyszło mi tak, że po prostu grzechem byłoby się nie podzielić. Nigdy nie jadłam tak dobrej ogórkowej! Nie jadłam zupy ogórkowej od czasu dzieciństwa, przynajmniej takiej domowej. Bałam się, że się rozczaruję, że to taki wyidealizowany smak. Ale nie, ugotowałam coś naprawdę pysznego!

Składniki: 
* 3 marchewki
* 4 ziemniaki
* 1 pietruszka
* 1 seler
* 1 por
* koperek
* 2 nogi kurczaka
* listek laurowy, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziela angielskiego
* słoik startych ogórków - ja miałam już takie domowe, zrobione specjalnie na taką okazję

Przepis:

Nogi opłukać i włożyć do gara. Zalać zimną wodą - myślę że tak około 4 litry będą ok, ale można na oko, ja potem jeszcze uzupełniałam, jak odparowało. Zagotować, ale niezbyt gwałtownie. Ściągnąć szumy i gotować przez około godzinę na maleńkim ogniu. Jeszcze raz ściągnąć co się zebrało. Po tej godzinie dodać:
- pokrojonego w talarki pora
- marchewki poprzekrawane na połowy
- pietruszkę, też pokrojoną - dowolnie
- selera, pokrojonego
-listek laurowy, ziele, pieprz i czosnek
Gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzić od kości, co powinno nastąpić mniej więcej w tym samym czasie co ugotowanie się warzyw. Na małym ogniu nadal trzymać, na dużym warzywa się rozgotują, a rosół zrobi się mętny. Wyjąć mięso, a wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać i wrzucić do zupy, dodać ogórki, doprawić solą, dodać koperek i gotować jeszcze przez kilka minut. Wyłączyć jak ugotują się ziemniaki, potrzebują one około kwadransa. Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać sok z ogórków, ewentualnie ocet winny.

Mi ta zupa sprawiła wiele radości dziś, więc polecam i życzę smacznego, jeśli się ktoś skusi :)

1 komentarz: