tag:blogger.com,1999:blog-51634176188718292362024-03-29T10:23:17.741+01:00Śniadanie do łóżka.. ale co na obiad?Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/17489688289326390200noreply@blogger.comBlogger55125tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-59334910933422923432014-01-09T15:33:00.002+01:002018-06-13T11:37:13.500+02:00Domowa pizza na cienkim cieście
To co na pizzy - wedle uznania. Ja mam kilka swoich ulubionych wersji, rzecz jasna, jak chyba każdy. To co najwięcej trudności sprawia w zrobieniu domowej pizzy to ciasto. Niektórzy mówią, że bez prawdziwego pieca, a już na pewno bez specjalnej mąki nie da się zrobić dobrej pizzy. Ja się nie zgadzam i polecam wypróbować tej przepis - sprawił, że przestaliśmy w domu jeść pizzę zamawianą, a i Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com343tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-54933511773513340222013-09-13T18:10:00.000+02:002018-06-13T11:44:39.393+02:00Zupa ogórkowa jak u babci
A na jesień, pochmurną, smutną i niezbyt piękną robię zupy. Takie babcine, proste i zawsze wychodzące. Barszcz, pomidorowa, kapuśniak, zwykła jarzynowa albo właśnie ogórkowa. Koniecznie z własnych ogórków. Jeśli nawet nie poprawi humoru, to na pewno skutecznie rozgrzeje. Talerz ogórkowej, dwie kromki świeżo upieczonego chleba (ekstra jak ktoś posiada wypiekacz do chleba) - czasami nic więcej Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-6902647222312588362013-08-25T15:48:00.000+02:002013-08-25T15:48:27.853+02:00Chłodnik litewski na pożegnanie lata
Koniec lata, to dla mnie bardzo poetycki czas. Wszystko wokół skłania do refleksji, przemijanie jest aż zbyt obecne, razi.
Im jestem starsza tym bardziej doceniam cykliczność życia, zataczanie kół przez wszystko co żyje, powtarzalność - choćby własną. To co kiedyś smuciło, czasami przerastało teraz jest źródłem siły i inspiracji. Moje myśli są spokojne.
Nie zawsze jednak poddaję się wszystkimJoanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-66296751514659188242013-06-12T19:13:00.000+02:002013-09-13T18:50:26.994+02:00Ciasto truskawkowe
Ostatnio opisywałam moje ulubione ciasto - szarlotkę na kruchym spodzie. Tym razem zastąpiłam jedynie jabłka cudownymi truskawkami. Wyszło cudownie - pięknie, pachnąco i smacznie. Przepis na ciasto znajduje się tutaj, także nie będę się powtarzać. Jedna uwaga tylko - truskawki są bardzo soczyste więc ja dodaję do nich podwójną porcję mąki ziemniaczanej, a jeśli są kwaśne to również kilka Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-82279836055829417972013-06-07T18:40:00.000+02:002014-03-30T14:48:18.788+02:00Kuchenny prezent
Moja lista kuchennych gadżetów, o których śnię i marzę. Myślę zresztą, że nie ja jedna - każdy miłośnik gotowania myśli o mniejszych lub większych ułatwieniach. Moje największe marzenie: zmywarka; najmniejsze: rulonik, obierak do czosnku. Z obu bardzo bym się cieszyła. Ale są też pośrednie, pokażę wam zaraz co kupić mi albo komuś kogo znacie i kocha gotowanie, czyli kucharza lub kucharki, ale Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-8050490508514368882013-04-21T12:58:00.001+02:002013-04-21T12:58:17.636+02:00Szarlotka na kruchym cieścieTo jest moje ciasto wyjściowe - proste, wiem że większość osób lubi ciasta owocowe, a do tego pięknie wygląda, świetnie smakuje i ma w sobie "to coś" ;) W zależności od sezonu używam różnych owoców, już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Do ciasta można używać owoców mrożonych. Ja do nadzienie daję zawsze duuuużo owoców, mimo że w oryginalnym przepisie, który gdzieś kiedyś zauważyłam tychJoanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-16687585034232899692013-04-16T16:11:00.000+02:002013-04-16T16:11:27.903+02:00Zupa bułgarska z pulpecikamiWiosna wdziera się już z każdej strony, również na talerzu trochę jej się znalazło. Pierwsza wyprawa na pobliski bazarek w tym sezonie zakończyła się przytarganiem do domu siatki pełnej pięknych warzyw. Polskich, nie polski, sezonowych czy nie - dały one mnóstwo radości, a smak ich jest i tak nieporównywalnie lepszy niż tych z supermarketu. Postanowiłam wyczarować z nich pyszną, sycącą, a Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-53506338138600208202013-04-11T14:27:00.001+02:002013-04-11T14:27:55.650+02:00Wiosenna sałatka z wędzonym tofuWiosna idzie, trzeba się zdrowiej poodżywiać, nabrać energii i radości życia. Ta sałatka zapewnia to wszystko. Jest idealna, zdecydowanie jeśli chodzi o sałatki domowej roboty lubię tę najbardziej - jest delikatna, ale i wyrazista, lekka jak piórko i pyszna. Niczego więcej mi nie trzeba, mogłabym jeść no powiedzmy co drugi dzień ;)
Składniki:
* pół kostki wędzonego tofu
* ząbek czosnku
* Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-1063066470820690252013-04-04T16:16:00.000+02:002013-04-04T16:16:53.681+02:00Lasagne chili con carneChili con carne najlepiej smakuje z taco. Tak mi się wydawało do czasu, kiedy nie przyrządziłam tej lasagne. Danie kompletnie zmienia charakter, ale nadal cieszy. No i wykorzystanie makaronu jest dla mnie dużo mniej problematyczne - taco nie znajdziemy na półce w każdym sklepie niestety, a samodzielne przygotowanie też nie jest proste.
Składniki na 2 duże (lub 4 małe) porcje:
* 400g wieprzowegoJoanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-7822042113376529442013-03-26T12:12:00.001+01:002013-04-21T12:59:21.364+02:00Kurczak z ryżem w sosie francuskimIdzie wiosna, czas na jakieś radosne dania w końcu, lekkie i zdrowe najlepiej. A do tego proste, szybkie w przygotowaniu i tanie :) Czas na dania idealne jednym słowem. W końcu z jednej strony trzeba zadbać o figurę, z drugiej zbierać pieniądze na wakacje, a z trzeciej jeszcze pisać pracę, więc też konieczność pewna się pojawia, a nie tylko chęć, ale ciii.
Sos francuski, to taka moja własna Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-15456552474669540742013-03-24T17:47:00.000+01:002018-03-29T13:53:51.652+02:00Pyry z gzikiem - poznański obiadDanie, któremu jestem wierna od dziecka dziś idzie na tapetę - pyry z gzikiem. Pochodzę z Poznania, więc danie było obowiązkowo jedzone w każdy piątek - czy to u babci, czy u mamy, czy jeszcze u kogo innego. Pamiętam swoje zdziwienie, gdy ktoś mnie uświadomił, że w pozostałych regionach Polski, to w piątek je się ryby. ;)
Postu w piętek już nie przestrzegam, ale miłość do gziku pozostała. Jem goJoanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-11765838350414861032013-03-21T15:34:00.000+01:002013-09-16T22:57:15.306+02:00GuacamoleDziś kolejny sos - guacamole. Avocado pyszne jest pod każdą postacią, ale chyba taki sos to moja ulubiona wersja. Jeśli coś zostanie, nie trzeba się martwić - sos spokojnie wytrzyma w lodówce jeden dzień, a pasuje również jako pasta do kanapek. Następnego dnia zmienia się jedynie nieco smak - zdecydowanie bardziej wyczuwalny jest czosnek, który w wersji świeżej jest wyjątkowo subtelny.
Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-67863750198702403462013-03-17T14:32:00.000+01:002018-06-13T12:01:59.625+02:00Salsa pomidorowaWiadomo co jest częstym, niezbyt zdrowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich, wieczorów filmowych, meczy.. CHIPSY. Ja chipsów wielką fanką nie jestem, ale za to uwielbiam nachosy, szczególnie z dobrymi sosami. U mnie zawsze pojawia się salsa i guacamole, czasami eksperymentuję z mniej tradycyjnymi smakami i robię różnego rodzaju ziołowe sosy, czy sos czosnkowy. Ale salsa i Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-86199898411104988142013-03-07T14:10:00.001+01:002013-03-07T14:10:57.505+01:00Caprese z pesto i oliwkami
Czyli moja wersja popularnej sałatki. Zamiast bazylii stosuję pesto, które według mnie pasuje do wszystkiego, jadam z nim nawet jajka jeśli akurat oba produkty są pod ręką. Sama nie przyrządzam pesto, ponieważ smak jest praktycznie identyczny jak ten, który zamykany jest w słoiku, a w tym wypadku jestem leniwa i pozwalam sobie na ten zakup.
Caprese jest dobre na każdą okazję, ja je jadam dość Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-57265134165845255692013-02-25T08:23:00.000+01:002018-06-13T12:03:27.190+02:00Pieczony schab ze śliwką
W pysznym sosie śliwkowym, który można jeść od razu lub przerobić na jeszcze lepszy winno-śliwkowy, jeśli okazja jest bardziej uroczysta. Ja zwykle ograniczam się do tego co samo powstanie podczas pieczenia. Mięso nadaje się do zjadania na ciepło, jako typowo obiadowe danie albo jako wędlina na kanapkach. Ja uwielbiam oba warianty.
Schab ze śliwką - niby prosta sprawa, a jednak łatwo mięso Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-87651896641518554952013-01-31T15:06:00.001+01:002013-01-31T15:06:18.952+01:00Zupa cebulowa
Dziś moja ulubiona zupa, najprostsza chyba na świecie i przepyszna. Cebulowa, któż jej nie lubi. :) Robi się ją przez kilkanaście minut, a później to już się sama gotuje. No i jest tania, jak żadna inna zupa, no bo ileż to kilka cebul może kosztować? Góra dwa złote.
Składniki:
* 4 małe cebule
* litr bulionu
* odrobina suszonego tymianku
* łyżka cukru trzcinowego
* 1/4 kostki Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-8065001423536058282013-01-14T10:45:00.000+01:002013-01-14T10:45:31.630+01:00Prażone pestki dyni z curryDzisiaj chciałam wam się pochwalić super prosty i super smacznym dodatkiem. Ja dodaję go wszędzie - do zup, do makaronów, do ziemniaków, do jajecznicy.. Pestki dyni tak zrobione nadają potrawom charakter i przyjemnie chrupią. Samych nie polecam, bo ich smak jest bardzo intensywny i nieco gorzki. Jeśli ktoś chciałby jeść je solo, to raczej proponuję z innym dodatkiem, lub z prezentowanymi Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-66510202664529155022013-01-07T16:50:00.000+01:002018-06-13T12:07:59.097+02:00Prosta, domowa zapiekanka makaronowa
To danie robi się dosłownie w kilka minut, smakuje zabójczo, a do tego jest tania. Najczęściej wszystko mam w lodówce/zamrażarce i jest to danie, które można zrobić nawet dla jednej osoby, bez poczucia marnowania czasu i pieniędzy.
Bez żadnej filozofii, dla mnie ważne jest tylko by składniki były dobre, szczególnie kiełbasa - ja wykorzystuję tylko taką domową, kupnej w ogóle nie wykorzystuję, Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-73776923507275988282012-12-18T20:30:00.000+01:002012-12-18T20:30:01.675+01:00Paj rybnyCzegoś takiego raczej w Polsce się nie je - być może dlatego, że wybór ryb jest raczej smutny. Jednak ja zrobiłam wersję z tego co było w sklepie dostępne i wyszło całkiem przyjemnie. Podczas gotowania inspirowałam się przepisem z programu Ideał, emitowanego na kanale Kuchnia +. Nigdy mnie nie zachwycił żaden przepis telewizyjny aż tak żeby próbować go odtworzyć, jeśli już coś mi z tych Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com36tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-28471896311672434132012-11-20T19:34:00.001+01:002013-09-16T22:58:43.195+02:00Zupa ogórkowaOj, dawno tu nie pisałam. Mało gotowałam, a już na pewno nie było to nic czym chciałam się chwalić ;) Jako jednak, że się przeziębiłam postanowiłam sobie zrobić pyszną, domową i zdrową zupkę. Taki lek na jesień :) Wyszło mi tak, że po prostu grzechem byłoby się nie podzielić. Nigdy nie jadłam tak dobrej ogórkowej! Nie jadłam zupy ogórkowej od czasu dzieciństwa, przynajmniej takiej domowej. Bałam Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-79625078464193861102012-10-27T14:38:00.000+02:002012-11-20T19:42:06.867+01:00Faszerowana szpinakiem, serem kozim i ryżem pierś z indyka
Dawno nic nie pisałam - po pierwsze zabieganie i uczelnia, a po drugie nie robiłam nic nowego, jeśli robiłam :) Ale nadszedł weekend i trochę wolnego, więc postanowiłam zrobić coś ekstra. No i wyszło lepiej niż sądziłam, a gotowanie po tak długim odpoczynku okazało się jeszcze fajniejsze niż zwykle. To całe mieszania, krojenie i doglądanie działa kojąco - oficjalnie więc jestem odstresowana :Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-33822991047665012212012-10-12T18:10:00.000+02:002013-09-16T23:00:04.623+02:00Ostatnie zbiory i pyszny kapuśniak ze świeżej kapustyKu memu przerażeniu jesień przemienia się w zimę. Jak zawsze o tej porze zastanawiam się "co ja zrobię bez świeżych warzyw?!". Problem ten w praktyce jakoś sam się rozwiązuje, jednak zawsze o tej porze roku czarno widzę i roztaczam wizję kulinarnej posuchy. :)
A tymczasem ostatnie zbiory w tym roku nadeszły. Piękna pogoda, pięknie warzywa i wielkie plany co z tego wszystkiego nagotuję. Kapusta, Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-68242869963711660402012-10-10T11:57:00.001+02:002012-10-10T11:57:18.026+02:00Pasta kanapkowa z groszkuNie zawsze jest czas i ochota na wymyślne dania, czasami mam ochotę zrobić coś w 2 minuty, a jednak zjeść coś smacznego. Wiem - to nazywa się lenistwo, wygodnictwo i jeszcze kilka określeń by się znalazło..
Moja pasta z groszku nie jest ani piękna, ani zdrowa, po prostu ją lubię. Mogę ją zrobić praktycznie zawsze, bo jej składniki zwykle mam w lodówce. Dzielę się przepisem, może ktoś jeszcze Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-40903150034499675762012-10-08T15:20:00.001+02:002012-10-08T15:20:43.499+02:00Francuska zupa cebulowaChyba nie poznałam jeszcze nikogo kto nie lubiłby tej zupy. Mi ona kojarzy się z dzieciństwem, moja mam robiła ją bardzo często, ponieważ była to jedna z niewielu potraw, którą zjadałam bez gadania i targowania.
Nie wiem, czy zupa ta była dokładnie taka, ta tutaj powstawała metodą prób i błędów, teraz wydaje mi się idealna. Przypuszczam, że innym osobom może smakować z innymi ziołami, bardziej Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5163417618871829236.post-6193802387287428612012-10-05T10:49:00.000+02:002012-10-05T10:49:47.055+02:00Śniadanie jogurtowo-różaneDużo zajęć na uczelni, pogoda robi się kapryśna... Krótko mówiąc potrzeba energii, siły no i przydałoby się jakieś podbudowanie odporności.
Mi najlepiej robią po prostu śniadania. Rano nie ma co kręcić nosem, trzeba się najeść, bo później się będzie żałowało.
Jesienią nieco zmieniam swoje nawyki - kefiry i maślanki zmieniam na gęsty jogurt naturalny, a podstawowym owocem śniadaniowym staje się Joanna http://www.blogger.com/profile/01893868986473485707noreply@blogger.com6