środa, 19 września 2012

Chili con carne


Chilli con carne to dla mnie danie uniwersalne - zawsze smakuje, zawsze dobrze wychodzi, odpowiednie na każdą porę roku.. To nie wszystkie zalety - jest daniem jednogarnkowym, robi się je dość szybko, chilli jest bardzo sycące, można je podawać na różne sposoby: z makaronem, zapiekane, z naleśnikiem, z taco. Chilli to dla mnie danie wielu smaków - bardzo lubię właśnie takie dania - gdzie w każdym kęsie można wyczuć każdy składnik, takie dania naprawdę można kosztować, smakować, delektować się nimi.




Przepis:
*500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego - ważne by było dobrej jakości, ponieważ to bardzo mięsne danie i kiepskie mięso może je zupełnie zepsuć
*3 czerwone papryki
*2 papryki chilli
*6 ząbków czosnku
*2 cebule 
*4-5 pomidory
*3 łyżki przecieru pomidorowego
*puszka kukurydzy
*puszka fasoli czerwonej
*przyprawy: słodka papryka - 2 łyżeczki, kmin rzymski, pieprz, oregano, cukier - po 1 łyżeczce, sól - pół łyżeczki

Przygotowanie:
Najpierw podsmażamy na patelni chilli, czosnek i cebulę, tak by się zeszkliło. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy i pod przykryciem dusimy przez kolejne 30-45 minut. Podawać z czym kto chce, ja najbardziej lubię z taco. :)

4 komentarze:

  1. planuję i planuje je zrobić ale jeszcze nigdy nie zrobiłam, myślę, że jest to danie świetne na jesień jak i zimę

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! najczęściej jem jako samodzielne danie lub baza do zapiekanek

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być super :D koniecznie do wypróbowania!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadam na rewizytę, a tu smaczne smaczności są. :)
    Chilli con carne lubię, ale muszę sie przyznać, że robię je zwykle z mięsem drobiowym, bo jakoś nie smakuje mi mielone czerwone mięso. Wiem, że to już nie jest orginalne danie, ale już się przyzwyczaiłam do wersji drobiowej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń